Dak van clubgebouw

Op het dak van een clubgebouw in Oosterhout is er nu een zonneboiler geplaatst. Zie foto:

Wat is een zonneboiler?

Zoals de naam al zegt, warmt de zonneboiler uw water op door de warmte van de zon. In een paneel ligt een buizensysteem waar water doorheen loopt dat wordt opgewarmd door zonnewarmte. In ons klimaat zijn niet genoeg zonne-uren om een boiler op zichzelf staand te laten werken. Dit systeem heeft u dus altijd in combinatie met een CV ketel.

Hoe werkt het

Het water wordt opgewarmd tot een basistemperatuur en opgeslagen in een boiler. Zodra de CV water vraagt, wordt het water vanuit de bovenkant de boiler aangevoerd en verder opgewarmd naar de gevraagde temperatuur. Het water dat uit uw CV systeem komt dat weer is afgekoeld, gaat onderin de boiler weer terug, waarna het weer wordt opgewarmd naar de basistemperatuur. Koud water is zwaarder dan warm water, waardoor het warme water altijd bovenin zit. Zie ook deze video van Nefit:

Soorten

De soorten zonneboilers zijn de CV zonneboiler, de zonneboiler combi, de compacte- en de standaard zonneboiler. Deze laatste 2 verwarmen alleen uw tapwater. De CV zonneboiler dient als voorverwarming van uw CV systeem en de zonneboiler combi verwarmt zowel uw CV als uw tapwater. Plaats uw boiler in een hoek van 20 tot 60 graden op het zuiden, zuidwest of zuidoost.

Wilt u weten wat een zonneboiler is? Kijk dan op Zonneboiler-Info.nl en Rijksoverheid.nl.